Graffiti, wanneer is het kunst en wanneer is het strafbaar?

Je vraagt je vast wel eens af waarom een hoop graffiti op bepaalde plekken binnen een paar dagen wordt weggehaald maar sommige ‘kunstwerken’ jarenlang blijven staan. Wanneer wordt graffiti in een stad of dorp nou gezien als ‘kunst’ en wanneer wordt het gezien als strafbaar.

Een vraag die meerdere jongeren en graffiti artiesten zich maar al te vaak afvragen. Op vraaghetdepolitie.nl komt hij namelijk ook al terug en vinden we eindelijk een duidelijk en helder antwoord.

Openbare vernieling

Graffiti valt in vrijwel elke gemeente onder de categorie ‘openbare vernieling’ en is hierdoor ook strafbaar. Opgepakt worden voor graffiti spuiten kan op verschillende manieren worden bestraft.

Als je tussen de 12 en 18 jaar bent, het is de eerste keer dat je een strafbaar feit pleegt en de schade die je hebt aangericht is niet hoger dan €900,- dan krijg je met bureau Halt te maken.

Een volwassene die wordt opgepakt voor het spuiten van graffiti krijgt direct met justitie te maken. Het proces verbaal wordt door justitie bekeken en op basis van de aangerichte schade wordt een toepasselijke straf opgediend. In dit soort gevallen kun je natuurlijk beroep doen op een advocaat die je kan helpen tegen justitie.

In veel gevallen zijn verschillende partijen het namelijk niet eens over de vraag of de ‘vernieling’ nou daadwerkelijk vernieling was of een uiting van kunst.

Soms is graffiti ook kunst

Veel gemeenten hebben echter wel een beperkt aantal speciale plekken waar je legaal graffiti mag spuiten. Veel van deze plekken staan vaak in de buurt van jongerencentra op skate parkjes en hier mogen artiesten hun creativiteit dan ook de vrije loop laten gaan.

Het spuiten van graffiti op deze plaatsen is dan ook niet strafbaar maar worden deze soorten graffiti gezien als een vorm van kunst.